De populairste bezoektijden van uw bedrijf zichtbaar in Google

Bent u eigenaar van een fysiek bedrijf zoals een supermarkt, sportschool of restaurant? Dan gaat Google u inzicht geven in het totaal aantal fysieke bezoeken aan uw bedrijf verdeeld over een werkdag. Hoe Google dat doet? Door de populairste (bezoek)tijden van uw bedrijf direct te tonen in de Google zoekresultaten. Deze nieuwe functie genaamd populaire tijden werd deze zomer officieel door Google aangekondigd op haar eigen Google+ account. Voor mensen die niet van drukte en lange wachtrijen houden is deze functie de ideale uitkomst om hun bezoek aan een winkel te vervroegen of juist uit te stellen tot een rustiger moment. Dit lijkt voor Google dan ook de belangrijkste reden om de functie populaire tijden te introduceren. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen voor eigenaren, bedrijfsleiders en managers van deze fysieke bedrijven?

1. U ziet de populairste bezoektijden van uw bedrijf bevestigd worden (of juist niet).
2. U kunt uw personeel efficiënter inzetten aan de hand van deze data.
3. Het totaal aantal bezoekers neemt toe, omdat bezoekers simpelweg hun planning kunnen aanpassen op basis van deze data.
4. Lange wachttijden kunnen voor veel mensen een ontzettend frustrerende ervaring zijn. Door Google’s populaire tijden te gebruiken worden de verwachtingen van uw bezoekers al voor het bezoek aan uw bedrijf of instelling gemanaged.

Maar er kleven er ook een aantal nadelen aan deze nieuwe functie:

1. Google toont voorlopig alleen relatieve volumes en geen werkelijke aantallen. Zo kan het zijn dat een winkel die op de piekuren slechts vijf bezoekers heeft toch als druk wordt beschouwd op die uren.
2. Het totaal aantal bezoekers neemt af, omdat mensen zien dat zij alleen tijd hebben om op de piekuren uw bedrijf te bezoeken en daardoor besluiten toch niet te gaan (of naar de concurrent te gaan).

Sinds 21 november 2016 worden de populaire tijden real-time weergegeven! Daarnaast toont Google de gemiddelde tijd die mensen doorbrengen op de desbetreffende locatie. Door deze nieuwe functie kunt u direct zien hoe druk het op dat moment is in de winkels die u wilt bezoeken, zodat u een inschatting kan maken wat het beste moment is om deze winkels te bezoeken. U kunt de real-time functie herkennen aan de roze kleur en het LIVE logo.

Hoe werkt Google’s populaire tijden?

Google verzamelt deze gegevens op basis van het gedrag van mobiele (Android) gebruikers en Google Maps. Gecombineerd met zoekdata worden deze populaire tijden grafieken opgebouwd. Gebruikers die zoeken naar lokale bedrijven zoals hun favoriete restaurant of sportschool zien meteen wanneer het er het drukst is en wanneer het juist rustig is. Op dit gegeven kunnen zij hun bezoek vervolgens afstemmen. Google bepaalt welke tijden populair zijn op basis van data van gebruikers die ervoor hebben gekozen hun locatie te delen.

Nu Google data verzamelt van het aantal fysieke bezoeken aan uw bedrijf liggen er in de toekomst wellicht kansen voor online marketeers om deze data te koppelen aan hun advertentie-inspanningen. Stel: een gebruiker zoekt ’s ochtends op zijn smartphone naar een nieuw paar schoenen en hij klikt op een AdWords-advertentie van een lokale schoenenwinkel. Hij ziet op de website een paar schoenen dat hij graag wil hebben en besluit vervolgens om deze ’s middags te gaan kopen in de winkel. Google registreert de klik op de AdWords-advertentie en meet vervolgens ook het bezoek aan de winkel (als deze functie is ingeschakeld). Dat biedt natuurlijk een mooi inzicht in het offline succes van uw advertentie campagnes. Of deze data in de toekomst ook als zodanig beschikbaar wordt is voor nu nog de vraag.

nditemsc

WhatsApp chat