Alt-tag om afbeeldingen te laten scoren in Google

Een alt-tekst is de tag die gebruikt wordt om een afbeelding te omschrijven aan zoekmachines. U formuleert ook de functie van de afbeelding op de pagina. Zoekmachines begrijpen namelijk niet de inhoud van de afbeelding, waardoor het noodzakelijk is die te beschrijven. Ondanks de evolutie van Google heeft de zoekmachines nog altijd tekst nodig om een afbeelding inhoudelijk te begrijpen.

Waarom zou u Alt-tekst gebruiken?

Een alt-tag is een fragmentje tekst dat gebruikt wordt om Google duidelijk te maken, waarover de afbeelding gaat. Wanneer u de alt-tag invoert, dan kunt u mogelijk hoger komen in Google met uw afbeelding. Alt-tags vormen een onderdeel van uw zoekmachine optimalisatie. Het toevoegen van alt-tag wordt gedaan om drie redenen:

  1. Om ervoor te zorgen dat Google kan inschatten hoe relevant de afbeelding is voor de pagina waarop ze terug te vinden is. Voor bepaalde zoekopdrachten kan dat de relevantie van de pagina de hoogte induwen.
  2. Om de afbeelding te laten scoren in Google Afbeeldingen. Dit is vooral aan te raden wanneer u sterk visuele content heeft, denk hierbij aan een design product. Type een zoekwoord in Google en u vindt afbeeldingen in zoekresultaten.
  3. Om mensen met een visuele beperking te helpen. Zij gebruiken speciale software, die de pagina voorleest. Dit is inclusief alt-tags.

Alt-tags invoeren in WordPress

Wanneer u een afbeelding toevoegd aan uw media bibliotheek in WordPress, kunt u de titel, onderschrift, alt-tekst en omschrijving invoeren. Maakt u gebruik van de plugin Yoast SEO, dan krijgt u een melding wanneer u geen afbeelding heeft op de pagina. Yoast meldt ook of er al dan niet een alt-tag staat bij de afbeelding.

Heeft u de alt-tekst nog niet ingevoerd bij de afbeeldingen in media bibliotheek? U kunt dit altijd nog doen door te gaan in het Dashboard naar “Media” in het linkermenu. Daar ziet u een overzicht van alle media bestanden. Selecteer de afbeelding die u wilt bewerken.

Wat is het verschil tussen titel en Alt-tekst?

De alt-tekst zal Google helpen begrijpen waarover de afbeelding gaat, en dit ook de tekst die verschijnt wanneer de afbeelding niet weergegeven kan worden. Dan ziet u een wit vakje met een gebroken icoontje in het midden en linksboven de alt-tag. De titel van de afbeelding dient ervoor om uitleg te geven bij de afbeelding. Wanneer een gebruiker met de muis over de afbeelding gaat, verschijnt de titel van de afbeelding. Het moet dus een omschrijvende tekst zijn, terwijl de alt-tekst voor Google meer to the point is en focust op zoekwoorden.

nditemsc

WhatsApp chat